Behandelingen

Tanden bleken

Wat is tanden bleken?

Bij het tanden bleken worden speciale producten met bleekmiddel op je tanden aangebracht. Het bleekmiddel helpt om de kleurpigmenten die de verkleuring veroorzaken af te breken, waardoor je tanden witter worden. Hierdoor krijg je een frissere uitstraling en een glimlach waar je trots op kunt zijn!

Bleekmethoden

Bleek uw tanden atlijd onder professionele begeleiding

Bleek uw tanden altijd onder begeleiding van uw tandarts of mondhygiënist

De vullingen worden als volgt gelegd:

  • De vullingen worden als volgt gelegd:
  • Eerst wordt er geëtst
  • Daarna komt er primer en bonding (dit wordt eerst uitgehard met een lamp met blauw licht (LED-lamp)
  • Als laatste wordt de vulling aangebracht, wat ook weer met de lamp wordt uitgehard

Het ligt aan de grootte van de vulling of er een bandje ( matrix) gebruikt moet worden voor de goede vorm van de vulling. De composietvulling slijt niet zoals amalgaamvullingen.

De kleuren van uw tanden

De kleuren van uw tanden

De kleur van tanden en kiezen is bij iedereen verschillend. De een heeft wittere tanden dan de ander. Sommigen hebben gele, anderen bruine of grijze tanden. Ook in één mond hebben tanden en kiezen niet allemaal dezelfde kleur en wijken soms duidelijk van elkaar af.

Tanden en kiezen zijn opgebouwd uit tandbeen en glazuur. De kleur en de dikte van het tandbeen zijn vooral bepalend voor de kleur. Het glazuur van tanden en kiezen is nagenoeg doorzichtig, maar geeft een witte gloed aan de tanden. Hoektanden hebben een dikkere laag tandbeen dan de overige tanden en zijn daarom vaak geler. Je tanden worden donkerder naarmate je ouder wordt. De vorming van tandbeen gaat namelijk altijd door. De glazuurlaag wordt juist dunner door slijtage.

In uitzonderlijke gevallen kunnen ziekten of medicijnen, tijdens de vormingsfase, verkleuringen geven.

Witte tanden, ook voor mij?

Witte vullingen

Laat de tandarts of mondhygiënist eerst je gebit beoordelen. Die moet vaststellen dat je tanden gezond en vrij van gaatjes zijn en je vullingen in orde. Daarna bekijkt hij de kleur van je tanden. Is er sprake van verkleuring? Wat is de oorzaak ervan? Heb je veel vullingen, kronen of bruggen in je mond? Is aanslag de oorzaak van de verkleuring? Is het resultaat dat je voor ogen hebt realistisch? Bleken is niet altijd de enige of beste oplossing. Vullingen, kronen en bruggen kleuren niet mee en kunnen na het bleken op een storende manier zichtbaar worden. Je mondzorgverlener zal adviseren of bleken voor jou zinvol is en wat het resultaat zal zijn.

Veelgestelde vragen

Wat gebeurt er met je tanden als je ze bleekt?
Hoe lang duurt een bleekbehandeling?
Kun je alle tanden en kiezen bleken?
Is thuisbleken onder begeleiding van de tandarts of mondhygiënist schadelijk voor mijn tanden?
Kan ik tijdens de bleekbehandeling alles eten en drinken?
Kan ik ook zelf mijn tanden bleken?
Welk resultaat zal het bleken opleveren?
Kan ik met ‘whitening‘ tandpasta’s mijn tanden witter maken?